Бердичівська Районна Державна Адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Бердичівщині затверджено план протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних i паразитарних хвороб на 2024 рік

Дата: 27.02.2024 14:38
Кількість переглядів: 16

У вівторок, 27 лютого під головування начальника Бердичівської районної військової адміністрації Людмили Димидюк відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бердичівській районній військовій адміністрації.

   Фото без опису   Фото без опису
Було розглянуто три важливих питання:

- Щодо погодження планів протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на території Бердичівського району;

- Проведення протиепізоотичних профілактичних заходів щодо недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на території Бердичівського району;

- Про систему заходів з недопущення проникнення збудника високопатогенного грипу птиці на територію Бердичівського району.

По першому питанню виступив начальник Бердичівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Валерій Биков. Він зазначив, що епізоотична ситуація на території Бердичівського району в цілому не відрізняється від ситуації по Житомирській області і є контрольованою. В минулому 2023 році завдяки виконанню планових та позапланових протиепізоотичних заходів вдалося не допустити спалахів небезпечних інфекційних хвороб тварин, зокрема таких як: грип птиці, африканська чума свиней, сибірка, туберкульоз, бруцельоз, лептоспіроз тварин та ін.

Залишається напруженою ситуація на території Житомирської області і території району зі сказу тварин. У 2023 році на території Житомирської області виявлено 69 неблагополучних пунктів по сказу, де захворіло 73 тварини.

На території Бердичівського району за аналогічний період зареєстровано 24 неблагополучних пункти. В тому числі у Бердичівській територіальній громаді - 2 (кіт, лисиця), у Семенівській територіальній громаді - 2 (кіт, собака), у Гришковецькій територіальній громаді - 3 (бобер, собака, лисиця), у Райгородоцькій територіальній громаді - 1 (собака), у Краснопільській територіальній громаді - 1 (кіт), у Андрушівській територіальній громаді - 6 (2 собаки, 2 лисиці, кіт і куниця), у Ружинській територіальній громаді - 6 (3 собаки, 2 лисиці та кіт), у Вчорайшенській територіальній громаді - 3 (собака, телиця, кіт).

Ветеринарні фахівці здійснювали заплановані заходи з імунізації домашніх тварин проти сказу. Проведено дві кампанії з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу, всього розповсюджено 49548 доз вакцини на території площею 1981,9 км².

З метою забезпечення епізоотичного благополуччя на території Бердичівського району, рішенням комісії було затверджено Плани протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних паразитарних хвороб тварин на 2024 рік. Вони включають проведення діагностичних досліджень по профілактиці заразних хвороб тварин, проведення щеплень і лікувально-профілактичні заходи з профілактики заразних хвороб тварин, а також проведення ветеринарно-санітарних робіт.

Разом з тим Валерій Биков повідомив присутніх, що залишається складною епізоотична ситуація щодо поширення в Україні вірусу африканської чуми свиней та вірусу високопатогенного грипу птиці. Він розповів про особливості даного виду захворювань, проти яких немає ефективної вакцини. Вони є надзвичайно небезпечними, оскільки можуть довго існувати у навколишньому середовищі та швидко поширюються.

Африканська чума свиней є реальною загрозою для біологічної безпеки країн оскільки боротьба з захворюванням передбачає знищення хворих і підозрілих інфікованих свиней у вогнищі, та проведення жорстких ветеринарно-санітарних заходів. Щодо високопатогенного грипу птиці, то він є небезпечний тим, що передається від птиці для людини, характеризується важким перебігом хвороби та може мати летальні наслідки.

Заслухавши та обговоривши інформацію начальника Бердичівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області з питань порядку денного Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Бердичівській районній військовій адміністрації вирішила погодити плани протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб на 2024 рік, що будуть проводитись на території району.

Бердичівському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області доручено здійснювати контроль за ввезенням на територію району живих свиней, сировини та продукції від їх забою, кормів рослинного походження для годівлі свиней.

Також затверджений перелік містить низку інших заходів, та буде доведений до відома керівників відповідних підприємств, установ та організацій усіх форм власності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь