Бердичівська Районна Державна Адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги аграріїв району

Дата: 01.07.2024 13:55
Кількість переглядів: 27

 

Фото без опису

 

 

Про вжиття заходів у сфері техногенної та пожежної безпеки

під час збирання врожаю

 

Одним з пріоритетних завдань літнього періоду є забезпечення належного захисту від пожеж сільськогосподарських полів, угідь, підприємств, місць переробки та зберігання зернових і грубих кормів.

На території району існує безліч сільськогосподарських об’єктів, які потребують дотримання правил пожежної безпеки на кожній ланці виробничого процесу, яка, в першу чергу, залежить від господарів полів, елеваторів та інших об’єктів сільськогосподарської діяльності.

До пожежі зі значними матеріальними збитками може призвести звичайна технічна несправність збиральних машин і порушення правил безпеки при їх  експлуатації. Тому, власники таких об’єктів повинні слідкувати за станом всієї техніки й за тим, щоб трактористи, комбайнери та їх помічники, що задіяні на роботах по збиранню врожаю, вчасно проходили необхідні інструктажі. При пожежахна хлібних полях вогнем знищуються зростаючі, скошені, укладені у валки або копицізлакові, а іноді сільськогосподарська техніка. Подібні займання нерідкопоширюються на трав'яний покрив степів, лісів та будівлі, що знаходяться поблизу. Великі площі, які займають хлібні масиви, зазвичай, знаходяться далеко від населених пунктів або водних об’єктів і мають недостатню кількість засобів зв'язку, тому про пожежу на полі рятувальники нерідко дізнаються від мешканців околиці міста, які на власні очі бачать дим. Ці негативні фактори сприяють поширеннювогню на значні  площі й ускладнюють їх гасіння. Тому власники аграрних підприємств мають забезпечити приміщення для зберігання і обробки зерна елементарними протипожежними засобами. До цього переліку має входити два вогнегасники, дві лопати, дві сокири, два відра та ящик з піском.

Вся збиральна техніка повинна мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, обладнані первинними засобами пожежогасіння.

 Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж; корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі; перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки; безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі. Велика кількість хлібних полів розміщені вздовж автодоріг, яка влітку стає великою небезпекою.

 Окрім того, у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь