Бердичівська Районна Державна Адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Бердичеві вшанували роковини масового розстрілу євреїв під час ІІ світової війни

Дата: 16.09.2024 12:08
Кількість переглядів: 12

Фото без опису

У вересні 1941 року Бердичів став свідком жахливої трагедії, що не має права на забуття. Саме тут під час окупації міста фашистами було розстріляно близько 30 тисяч євреїв, яких по звірячому вбивали, а потім закопували ще живими або напівживими. Це було одне з наймасовіших вбивств єврейського населення під час другої світової війни.

Щороку громада міста Бердичева збирається біля пам'ятних знаків жертвам нацистського режиму, щоб вшанувати пам'ять невинних людей, які загинули в ті страшні дні.

Цього року участь у скорботних заходах з вшанування пам’яті жертв розстрілів взяли представники районної та міської влади в особі заступниці начальника Бердичівської районної військової адміністрації Катерини Вислоцької, Бердичівського міського голови Сергія Орлюка та заступника голови Бердичівської районної ради Володимира Діхтяра, а також небайдужі бердичівляни та представники єврейської діаспори.

«Ми завжди повинні пам’ятати, до яких наслідків може призвести розпалювання антисемітизму та нетерпимості щодо інших націй. Розділяємо біль єврейського народу та свято шануємо пам'ять про безневинних мучеників, що стали жертвою нацистського режиму. На жаль, фашизм знову повернувся на землю, цього разу - під виглядом рашизму. Спотворена та брехлива ідеологія російського режиму свідомо намагається знищити українців як націю. Сьогодні тільки Збройні сили України стоять між повторенням трагічних подій геноциду другої світової війни, мужньо стримуючи ворожу навалу. Пам’ятаємо всіх, хто покірно йшов на страту, бо не міг собі уявити, що у когось підніметься рука на беззахисних жінок та дітей. Хто до останнього вірив у порятунок та на власні очі бачив смерть своїх дітей. Страшні злочини минулого не мають права на забуття, не мають права на повторення» - наголосила під час свого виступу Катерина Вислоцька.

Учасники зібрання вшанували пам’ять жертв Голокосту скорботною хвилиною мовчання, поклавши квіти до підніжжя пам’ятників. Також учасники зібрання відвідали місця масових розстрілів євреїв, які знаходяться як на території Бердичівської міської громади, так і за її межами.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь